Damspel

(1)

Damspel

Spela damspel gratis online på Nyckelspel!

Damspelet är tusentals år gammalt och kan till och med vara det äldsta brädspelet som finns. På den här sidan hittar du ett fantastiskt utbud av gratis damspel att spela online. Du kan spela mot datorn och i vissa fall kan du även utmana motståndare online. Hoppa över motståndarens pjäser och "ta" dem i ditt försök att ta dig över till andra ändan och bli krönt. Om du vill spela fler strategiska brädspel, kan du gå in på vår schackspels sida eller leta i hela vår brädspels kollektion.

Damspel: spelbräde och regler

Damspel spelas av två spelare på ett rutigt spelbräde. Varje spelare har sina egna spelpjäser som brukar vara svarta, vita eller röda. Pjäserna kallas män och de placeras endast på spelbrädets mörka rutor. Männen kan endast flyttas framåt diagonalt, ett steg i taget såvida de inte stöter på en motståndarpjäs för då kan de hoppa över den för att "ta" den. Män kan endast hoppa över en pjäs i taget men beroende på vilka regler som gäller kan de fortsätta att "ta" ytterligare en pjäs om det finns någon inom räckhåll.

Kröning av damspelspjäser

Om någon av dina pjäser når andra ändan av brädet kommer den att "krönas" genom att man placerar en annan pjäs ovanpå den. (Vissa damspel har en krona målad på ena sidan av varje pjäs och i så fall kan du helt enkelt vända på pjäsen för att visa att pjäsen blivit krönt.) Denne nykrönte ‘kung’ kan flytta sig längre när det är hans tur och kan göra flera hopp i taget. Återigen, kungens förmåga att flytta sig beror på vilka regler du följer och de kan skilja sig beroende på spel, turnering och region. Du kan ändra reglerna för flera av våra spel genom att gå in på huvudmenyn och välja den variation du vill ha.

Kinaschack

Du kan också prova det strategiska brädspelet Kinaschack som spelas på ett stjärnformat bräde med små skålformar. Precis som i damspel är målet att hoppa över de andra kulorna. Den här gången handlar det dock inte om att bana sig väg utan om att få alla sina kulor över till andra sidan innan din motståndare gör det. Du kan spela spelet med 2, 3, 4, eller 6 spelare. Kinaschack kallas också ‘Sternhalma’.