Patiensspel

(41)

Solitaire

Spela kortspel för en på Nyckelspel

Kortspel för en, som även kallas patiens, är ett kortspel som spelas av endast en spelare. Korten läggs ut i ett särskilt mönster som benämns tablå. Korten kan vara uppåtvända eller nedåtvända. Du får patienten att ”gå ut” om du får alla kort uppåtvända och sorterade efter färg och i rätt ordning. Du kan antingen sortera korten i tablån eller flytta dem till en grundhög med kort, undertill eller ovanför tablån. I många av spelets variationer finns det även en reservhög som du kan dra extra kort från.

Fördriva tiden med kortspel för en

Kortspel för en är ett populärt tidsfördriv och var ännu mer populärt på den tid det inte fanns mobiltelefoner, bärbara datorer och TV. Nu för tiden finns det en mängd onlineversioner av patiens som är lätta att komma åt. Den mest välkända versionen är Klondike och den kallas ibland även klassiskt enmansspel. Dra kort för att sedan sortera dem i fallande ordning, varannan gång svart och varannan gång röd färg, i tablån. Hitta ässen så att du kan flytta korten i stigande ordning till grundhögen.

Variation på kortspel för en spelare

På den här sidan finns det ett stort antal olika kortspel för en spelare. För att du ska kunna skilja på dem och hitta det du letar efter beskriver vi här kortfattat några av de mest populära utgåvorna.

Pyramiden

Pyramidpatiensen spelas med korten utlagda som en pyramid eller stor triangel. Du kan ta bort de uppvända korten genom att kombinera kort vars sammanlagda valörer blir 13. Trident Solitaire är ett exempel på ett sådant spel.

Tri-toppar

Tri-toppar kallas ibland även tre toppar eller torn. Korten läggs ut i form av tre mindre pyramider. För att patiensen ska ”gå ut” ska uppvända kort rensas bort genom att de flyttas till kastkorthögen. Du kan bara rensa kort som antingen är en valör högre eller en valör lägre än det översta kortet i kastkorthögen.

Spindeln

I Spindelpatiensen görs allt, dvs. bygga och sortera, inom tablån. Det är bara när färgen lagts klart i fallande ordning som den flyttas från tablån till grundplatserna. Du kan spela en avkopplande version med en eller två färger eller en utmanande version med alla fyra.

Kungen (free cell)

Kungens tablå har redan alla kort uppvända. Plocka upp toppkorten (eller sekvenser) och flytta runt dem för att sortera korten. Det är dock de kort som finns i dina fria platser som avgör hur många kort du kan flytta samtidigt.

Spel med två kortlekar

Vissa patienser spelas med två kortlekar och innebär en extra utmaning. Så är det med spel som spindeln men även Algerian Solitaire och Crescent Solitaire. Prova ett av dessa spel om du har tid för en tuff utmaning!